El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha decidit cessar Josep Ginesta del càrrec de secretari general del seu departament. En el seu lloc, com a número dos de la conselleria, hi anirà Oriol Amorós, el qual ha estat ocupant el càrrec de secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania.

El de Ginesta no ha estat l’únic cessament que ha fet El Homrani per donar resposta a les denúncies de mala gestió del seu departament davant les necessitats que ha provocat la pandèmia del coronavirus a Catalunya. També ha estat destituït el fins ara secretari d’Afers Socials, Francesc Iglesies. En el seu lloc hi anirà la fins ara responsable de Treball a Tarragona, Marta Cassany.

Es dona la circumstància que la gestió del republicà  Chakir El Homrani, de les polítiques del seu departament per respondre a la covid-19, ha estat motiu de crítiques generalitzades, fins i tot per part de membres del mateix executiu català, i en concret de consellers de JxCat. El cas de les ajudes als treballadors autònoms, amb una web col·lapsada i amb el límit de fins a 10.000 beneficiats, quan els afectats es compten per centenars de milers ha estat la gota que ha fet besar el got.

L’actual situació del govern de la Generalitat, que està presidit de manera interina pel vicepresident Pere Aragonès, provoca que aquest no pugui cessar o nomenar nous consellers. S’interpreta que és per aquest motiu que la gestió que ha fet el departament de Treball en la pandèmia ha passat factura als subordinats d’El Homrani, perquè ell, ara per ara, no pot ser destituït.