Site icon La Valira

Dos atacs consecutius d’ós precipiten el tancament de l’única explotació d’ovelles de Farrera, al Sobirà

Amb llàgrimes als ulls i la veu entretallada, Ramon Cornellana explica que avui serà el darrer dia que el ramat, unes 450 ovelles, pasturarà a Farrera (el Pallars Sobirà). D’aquesta manera tancarà l’única explotació ramadera que encara hi havia al poble. El motiu són dos atacs consecutius d’ós (dilluns 27 i dimarts 28 de juny) a la muntanya de Juverri. Tan sols de pensar que els animals podien patir un tercer atac, Cornellana ha decidit de precipitar la baixada dels animals de la muntanya i portar-los a Puiggròs (les Garrigues), on passen l’hivern. Els atacs van ocasionar la mort de cinc animals i la desaparició de cinc més. Passat l’hivern, el ramader es jubilarà.

Els animals han estat deu dies a la muntanya (del 18 al 28 de juny) i aquest diumenge, tres mesos abans del previst, pujaran al camió per tornar a Puiggròs. Cornellana lamenta que la tradició familiar transhumant de quatre generacions s’ha acabat d’aquesta manera tan trista i precipitada.

Dimecres, va fer baixar tot el ramat de la muntanya i el va tancar als corrals al poble de Farrera. Durant aquests dies ha fet pasturar els animals a les finques a tocar del poble. Ha explicat que no havia patit mai cap atac d’ós, però solament amb aquests dos s’ha vist que óssos i ramaderia són incompatibles.

 

Exit mobile version