Site icon La Valira

Dia Mundial de la Llibertat de Premsa: Andorra cau fins a la 53a posició, per sota d’Espanya, Franca i Portugal

Andorra ocupa la 53a posició en la classificació mundial de llibertat de premsa que recull en el seu informe corresponent a l’any 2021 l’organització internacional Reporters Sense Fronteres (RSF). El nou índex representa que el Principat ha caigut catorze llocs en aquest rànquing en comparació a la dada assolida l’any 2021 (39a).

L’estudi posa de manifest que Andorra encara està lluny de formar part del grup de països que mantenen una major independència entre el poder i els mitjans de comunicació. Es destaca, per exemple, que Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA) està “en gran part sota la influència del Govern” i que “la resta de publicacions estan controlades per banquers amb forts interessos locals” que condicionen dràsticament les inversions en publicitat i la línia editorial.

També posa de manifest que la tradició conservadora d’un país marcat per l’Església catòlica, reticent als debats socials plurals també pot condicionar la independència dels mitjans. Assenyala que a Andorra els periodistes no tenen accés, per entrevistes o com a fonts d’informació, a jutges, magistrats o altres membres d’un sistema judicial, que titlla d’arcaic.

En el cas dels estats veïns, les posicions es mantenen a França (26) i a Espanya (32) mentre que puja dos punts Portugal, situant-se en el 7è lloc.

Per elaborar els informes Reporters Sense Fronteres analitza indicadors com la pluralitat, la independència dels mitjans de comunicació respecte del poder econòmic i polític, l’eficàcia del marc legal per protegir el dret a la informació, la transparència de les institucions i les infraestructures perquè la informació pugui circular, entre d’altres.

L’ONG recull la informació en què fonamenta la classificació de periodistes, però també d’advocats, investigadors especialitzats en mitjans o defensors dels drets de l’home.

Exit mobile version