Site icon La Valira

Detenen 33 persones a Espanya per venda il·legal de medicaments amb comptes bancaris a Andorra i Xipre

Agents de la Policia Nacional, en el marc de dues investigacions paral·leles, han desmantellat la infraestructura de les principals webs presumptament dedicades a la venda i distribució il·legal de medicaments a Espanya i han detingut 33 persones, segons ha informat la Direcció General de la Policia.

Les dues organitzacions desmantellades operaven utilitzant mitjans tecnològics avançats i obtenien grans beneficis amb escàs risc –superant els 3 milions d’euros–, blanquejant posteriorment els guanys de diferents formes, entre d’altres, comprant moneda virtual. A més disposaven de comptes bancaris a països com Xipre i Andorra amb conceptes que provaven d’emmascarar els beneficis il·lícits.

Fruit d’aquests registres, els agents han intervingut més de 70.000 comprimits/gels de medicaments contra la disfunció erèctil, diverses substàncies estupefaents –líquid GHMDMA, cocaïna, ‘popper‘–, centenars d’articles informàtics i nombroses joies de gran valor, entre altres coses.

La investigació es va iniciar el maig del 2019, quan els agents van detectar les activitats d’aquests portals web per a la venda de medicaments a tot Espanya, amb el consegüent risc per a la salut. La primera de les organitzacions criminals identificada estava assentada a Múrcia, Madrid i Alacant, mentre que la segona –d’origen anglès– operava des de la Costa del Sol.

Modus operandi

Tots dos grups utilitzaven experts informàtics i mitjans tecnològics avançats amb la finalitat de, d’una banda, afavorir l’execució del delicte i aconseguir la impunitat dels seus membres, mentre augmentaven el nombre de compradors; i de l’altra, dificultar la investigació policial mitjançant l’adopció de fortes mesures de seguretat.

En aquest sentit, feien ús d’aplicacions de missatgeria instantània que comptaven amb mètodes d’encriptació i esborrament de missatges. A més, utilitzaven connexions VPN per dificultar la seva localització per IP, i allotjaven les seves pàgines web de farmàcies virtuals en servidors ‘offshore‘, ubicats en països aliens a la jurisdicció europea o nord-americana.

Els guanys adquirits per la venda de medicaments il·legals superen els 3 milions d’euros, ja que la compra amb prou feines suposa uns cèntims per comprimit en països del sud-est asiàtic (principalment l’Índia) i la seva venda unitària és d’uns 4,5 euros, i pot ser fins i tot superior depenent del producte, la quantitat o el lloc de venda. A més, es tracta d’una activitat castigada amb penes molt inferiors al tràfic d’estupefaents, de manera que constitueix una activitat molt atractiva per a les organitzacions criminals.

Finalment, blanquejaven els beneficis obtinguts de diferents formes, com ara comprant moneda virtual a través d’empreses de canvi o traslladant diners en efectiu fora de les nostres fronteres.

Un altre mètode que utilitzaven per blanquejar els diners consistia a comprar vehicles d’alta gamma a Alemanya o reservar objectes de luxe que finalment no adquirien sol·licitant la devolució mitjançant transferència amb el pretext de no residir al país.

Exit mobile version