Site icon La Valira

Denuncien el caciquisme de tenir camins públics en mans privades en municipis com ara Peramola, Coll de Nargó o Oliana

El regidor del PSC a l’ajuntament de Peramola (Alt Urgell) Toni Mas, denuncia l’actual situació de caciquisme que es dona en molts pobles de la comarca on les corporacions locals permeten o fan els ulls grossos a què camins públics estiguin en mans privades. Segons l’edil de l’oposició el fet comporta que es cobrin drets i subvencions que en alguns casos pugui comportar un ús indegut dels fons europeus. Situacions semblants es reprodueixen en altres municipis alturgellencs com ara, per exemple, Bassella, Oliana o Coll de Nargó.

Per tot plegat, Mas té previst presentar una moció en el pròxim ple municipal en la qual proposa un Pla de millores dels principals camins i accessos del municipi “creant una taula de treball integrada per representants de l’Ajuntament, els propietaris interessats i voluntaris”.

En la iniciativa, el portaveu del grup municipal socialista detalla els punts on executar possibles actuacions com són el Camí de Castellebre i Pintures de Rombau, el de Nerola a Can Boix, la continuació del Camí de les fonts, el Dolmen del Solà o la Bassa del Racó.

Mas ha explicat que “en la majoria dels casos, es tracta de camins i espais públics que han estat lliurats en part a propietaris de finques privades de les quals es cobren drets i subvencions, el que per una banda podria suposar haver donat un fi indegut als fons europeus i, per altra la deixadesa i danys ocasionats en aquests espais”.

En aquest sentit, ha dit, “una de les conseqüències de la impracticabilitat dels camins públics a Peramola és que molts passejants fan ús només de la calçada d’entrada al municipi, amb el risc que això suposa”.

A més, Mas reclama al consistori que “quan es tracta la naturalesa pública o privada d’un camí o un bé públic, l’administració ha de fer prevaler l’interès general sempre” i apunta que “per tirar endavant aquest pla, caldria una comissió de seguiment amb personal de manteniment de l’Ajuntament, personal administratiu, el regidor d’obres i un representant de l’oposició. Caldria aprovar les accions a realitzar en el marc del Ple i no fer ús del Decret d’Alcaldia per evitar la inseguretat jurídica que suposa aquest procediment”.

Finalment, l’edil recorda que “l’urbanisme ha de contribuir a millorar la vida de les persones que viuen a la comarca, facilitar el creixement sostenible i activar la promoció econòmica”.

Exit mobile version