La decisió de l’equip de govern socialista de la Seu de renunciar a la gestió directa dels Serveis Socials per continuar mantenint l’estructura i l’organigrama actual ha provocat indignació entre molts usuaris i les treballadores del servei d’atenció a domicili.
L’incompliment per part de Compromís d’una de les seves propostes electorals estrella es va materialitzar després que la plataforma socialista donés suport a una moció d’ERC, en el ple de la setmana passada, en la que es compromet a no variar l’statu quo actual del Consorci d’Atenció a les Persones (CAPAU) integrat per l’ajuntament i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.
La regidora de Serveis Socials, Cristina Moreno, va ser molt clara en la seva resposta a la iniciativa dels republicans, venint a dir que a Compromís ja li estava bé el model actual mentre que el discurs dels socialistes, quan eren a l’oposició, va ser molt crític amb el funcionament de l’organisme.
Un dia a dia del consorci que rep força queixes per part dels usuaris per l’excessiva lentitud burocràtica-administrativa a l’hora de resoldre les diferents casuístiques, acompanyat d’un suposat partidisme polític per part de la direcció del CAPAU que es manté des de l’època com a president del Consell Comarcal de Jesús Fierro i de l’exregidora de Serveis Socials de l’ajuntament urgellenc, Anna Vives (Junts).
Cal recordar, a més, el posicionament contrari en l’anterior legislatura de Compromís a què el servei d’atenció domiciliari sigui gestionat per una empresa privada, com ara Sumar, mostrant-se sempre a favor que aquesta prestació torni a mans públiques.
Si l’alcalde de la Seu, Joan Barrera, decideix que l’ajuntament mantingui el funcionament actual dintre del CAPAU no es podrà donar compliment a les seves promeses electorals i el SAD continuarà sent de gestió privada. A més, les seves treballadores continuaran depenent de l’empresa concessionària, tenint present que el Consell Comarcal està dominat per majoria absoluta per ERC i Junts.
Reunió urgent amb Barrera
Des del sindicat de treballadores del servei d’atenció a domicili han explicat a LA VALIRA que han demanat una reunió urgent amb el batlle urgellenc per tal d’exigir poder recuperar la municipalització de l’assistència, amb les treballadores incloses.
Ara per ara hi ha set empleades contractades per SUMAR que presten el servei a tot l’Alt Urgell més una altra, funcionària, que depèn directament del Consell Comarcal. Aquesta darrera té unes condicions contractuals que són millors a les del sector privat.