Site icon La Valira

CEO: El ‘no’ a la independència supera per vuit punts el ‘sí’

La darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) mostra com el suport a la independència continua estancat i es manté lluny de ser majoritari en la societat catalana. De fet, segons el tercer Baròmetre d’Opinió Política de l’any, el 42% dels catalans està a favor de la independència de Catalunya, mentre que un 50% no la vol. La resta (8%) no ho sap o no contesta.

Dels favorables a la secessió, un 30% defensa la via pactada enfront d’un 11% que es decanta per la via unilateral. Pel que fa als partidaris de la unitat d’Espanya, el 28% la defensa de forma pactada, i un 11% de manera unilateral, sense acord entre les parts. Amb relació als electorats dels partits, els simpatitzants de Junts estan dividits entre els qui prefereixen aconseguir la independència de manera unilateral (43%) i els qui es decanten per una via pactada (43%), una dicotomia que també és present entre els votants de la CUP, encara que en aquest cas guanya el diàleg per un 3%.

Els republicans es decanten majoritàriament (73%) per la via pactada per assolir la independència enfront d’un 11% que opta per la unilateralitat, mentre que els simpatitzants dels comuns estan dividits entre els qui volen la independència per la via del diàleg i els qui són partidaris de la unitat d’Espanya i d’una via pactada per resoldre el conflicte. Pel que fa a les formacions contràries a la secessió de Catalunya, els simpatitzants del PSC i els del PP (en menor mesura) es decanten pel diàleg; els de Ciutadans estan dividits entre la via pactada i la unitat sense negociació i els de Vox s’escoren lleugerament cap a la unitat sense pacte.

L’anterior baròmetre, del passat mes de juliol, va presentar uns resultats molt similars pel que fa al suport a la independència de Catalunya: el 41% dels enquestats estava a favor i el 52% era contrari, de manera que la crisi entre els socis de l’executiu català no ha impactat gaire en l’independentisme.

Exit mobile version