Els treballadors de la lletera del Cadí continuen denunciant l’empitjorament de les condicions laborals que afecten directament els seus drets com a empleats i la mateixa llibertat sindical.
A través d’un comunicat fet públic expressen que el recent canvi “unilateral” de la jornada laboral establert per la direcció de l’empresa proposa una modificació dels horaris que inclou l’eliminació de la producció els diumenges, redistribuint aquesta càrrega de treball entre els sis dies restants de la setmana i la reducció dels torns de producció a 7,5 hores diàries, davant de les 8 hores actuals, la qual cosa comporta un augment de la càrrega diària de treball per compensar la producció del dia no laborable.
La darrera proposta va ser sotmesa a votació entre els treballadors, obtenint un rebuig majoritari del 70% de la plantilla. Tot i aquest resultat, la direcció ha decidit imposar de forma unilateral la nova jornada laboral, sense haver arribat a un acord amb la representació legal dels treballadors, “vulnerant el dret a la participació en l’organització del treball recollit a la legislació laboral vigent”.
Els treballadors de la cooperativa del Cadí, a més, denuncien “coaccions i pressions” als delegats sindicals. Durant la reunió mantinguda amb el comitè d’empresa i els sindicats, la directora de l’empresa va adoptar una actitud de pressió i intimidació pels representants dels treballadors, especialment pels delegats d’UGT, amb la intenció de forçar l’acceptació de la mesura. Uns “actes de coacció que vulneren el dret fonamental a la llibertat sindical, consagrat a l’article 28 de la Constitució espanyola i a l’Estatut dels Treballadors“.
La situació de degradació que pateix la plantilla, de la qual cap mitjà de comunicació (tret de LA VALIRA) ni Consell Comarcal ni Ajuntament de la Seu d’Urgell es fan ressò per mantenir interessos polítics i econòmics publicitaris, també es dona entre els empleats propers a la jubilació. Segons l’escrit, la directora de la lletera ha anat manifestant reiteradament a aquest darrer col·lectiu que s’haurien de retirar “com més aviat millor, una declaració que no només resulta discriminatòria, sinó que també constitueix una forma de pressió que atenta contra la dignitat i el dret dels treballadors a mantenir la feina fins a l’edat legal de jubilació”. Unes accions que es podrien enquadrar en “la tipificació d’assetjament laboral (mòbing), en generar un entorn de pressió i hostilitat cap a un grup específic de treballadors“.
Davant de tots aquests fets, sol·liciten a la Inspecció de Treball que:
1. Investiguin la imposició unilateral de la nova jornada laboral, verificant si s’han vulnerat els drets dels treballadors i la seva representació legal.
2. Investiguin els actes de coacció als delegats d’UGT durant la reunió amb la direcció, ja que aquests actes vulneren la llibertat sindical.
3. Investiguin la pressió exercida cap als treballadors propers a la jubilació, a fi de determinar si s’ha comès una infracció dels drets d’igualtat i no discriminació.
4. Garantir la participació real dels treballadors en les decisions sobre l’organització de la jornada laboral, respectant les vies legals establertes.