Site icon La Valira

Arrenca la campanya de les eleccions comunals del 15 D a Andorra

Aquest diumenge 1 de desembre arranca amb la tradicional enganxada de cartells la campanya de les eleccions comunals del 15 de desembre vinent a Andorra. Uns comicis que decideixen l’assignació dels consellers a cadascuna de les 7 parròquies en què es divideix el Principat pel que fa a les corporacions locals.

El dia 14 serà la jornada de reflexió i els qui vulguin exercir el vot anticipat judicial a la Batllia ho podran fer entre el 2 i el 14 de desembre. Pel que fa al vot presencial, l’horari dels col·legis electorals el 15 de desembre serà entre les 9 del matí i les 7 del vespre.

Segons dades dels darrers anys, la capital, Andorra la Vella, es manté com la parròquia amb més habitants (més de 21.000), seguida d’Escaldes-Engordany (uns 13.500), Encamp (10.600), la Massana (8.800), Sant Julià de Lòria (8.400), Ordino (4.200) i Canillo (prop de 3.200).

Tanmateix, el cens de població és força diferent del cens electoral, atès que els ciutadans amb nacionalitat andorrana i, per tant, amb dret a vot són aproximadament un terç del total: a les recents eleccions al Consell General eren 27.278 dels prop de 80.000 habitants que es calcula que té actualment el Principat.

A les cinc parròquies més poblades s’escull 12 consellers, mentre que als comuns d’Ordino i Canillo són 10.

Les candidatures que es presentin hauran de tenir almenys el suport del 0,5% del cens parroquial.

A les eleccions del 2015, Demòcrates per Andorra (DA) va guanyar en cinc dels set comuns (Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Encamp, Ordino i Canillo) i va obtenir 45 dels 80 consellers en total, mentre que a la Massana va vèncer la llista local Ciutadans Compromesos (CC); i a Sant Julià de Lòria, la formació Laurèdia en Comú.

21 candidatures el 15 D

Un total de 21 candidatures es presenten a les eleccions comunals del pròxim 15 de desembre.

Les parròquies més disputades seran Escaldes-Engordany, Encamp i Ordino amb quatre llistes a cadascuna, mentre que Andorra la Vella en seran tres, igual que a Sant Julià de Lòria. A Canillo hi haurà dues llistes per primera vegada en vuit anys i enguany serà la Massana qui no oposi resistència a Ciutadans Compromesos (CC).

Entre algunes de les novetats, destaquen plataformes ciutadanes a Encamp, Sant Julià i Ordino, mentre que DA és la formació que presenta més candidatures amb cinc directes i dues més integrades dins de CC i Desperta Lauredia

El Partit Socialdemòcrata (PS) ha presentat quatre candidatures: a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Sant Julià de Lòria i Encamp, i s’ha unit a les plataformes de Canillo i d’Ordino.

Liberals ha pactat amb Demòcrates a Andorra la Vella i Encamp però a Escaldes han decidit fer-lo en solitari amb Socialdemòcracia i Progrés (SDP).

Finalment, Tercera Via ha aconseguit tancar cinc candidatures i per primera vegada, ho farà a Ordino.

Veterans polítics del país com som Miquel Aleix i Joan Travesset reapareixen a l’arena comunal, el primer com a cap de llista dels Demòcrates a Escaldes, i el segon com a candidat a cònsol major per la llista del PS+Independents anomenada Units pel canvi a Sant Julià.

Gairebé totes les llistes són paritàries i de les 21, 8 les encapçalen dones, sent la capital on totes les candidatures presenten una fèmina com a número 1 (Conxita Marsol, Dolors Carmona i Emi Matarrodona).

Exit mobile version