L’Oficina Antifrau de Catalunya posa en dubte “la utilització controvertida de la mercantil SUMAR com a mitjà propi del Consell Comarcal de l’Alt Urgell (CCAU) planteja una evident qüestió de legalitat ordinària”.
Així ho determina una resolució de la institució pública, a la qual ha tingut accés LA VALIRA, amb relació amb una denúncia presentada sobre “possibles fets irregulars per part del CCAU relacionats amb la compra, per part de la corporació comunal, d’una participació de l’empresa SUMAR a la Diputació de Girona; amb l’objectiu d’adjudicar a SUMAR la concessió del servei d’atenció a domicili (SAD) al·legant que aquesta empresa és mitjà propi del CCAU”.
En el dictamen d’Antifrau es recorda que el Consell de l’Alt Urgell presidit per la neoconvergent Josefina Lladós es va procedir a l’adquisició, amb caràcter previ a l’encàrrec, d’una participació del capital social de SUMAR, “la qual cosa, amb independència del percentatge que les dites participacions suposen sobre el capital social, li va comportar passar a integrar-se com a soci de l’entitat i també nomenar representant en la Junta General de Socis i en el Consell d’Administració”.
Tot i procedir a l’arxivament de la denúncia en “no apreciar l’existència de conductes de tipus corruptiu o fraudulents, pròpies de l’àmbit d’actuació d’aquesta Oficina Antifrau”, la resolució es remet a una recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que considera una adjudicació similar, a la mateixa empresa SUMAR, un “frau de llei” per evitar l’aplicació de la normativa de contractació pública i, alhora, “provocar un dany a la competència“.
Per tant, aquest organisme considera que “dita sentència és extrapolable al cas que ara ens ocupa en el sentit que aquest sistema de gestió directa associativa, triat pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell restringeix i falseja la lliure competència”.
Sentència núm. 5240/2020 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, de 17 de desembre de2020, que anul·la la decisió de l’Ajuntament d’Esparreguera d’adjudicar la gestió de la residència de gent gran de Can Comelles, de titularitat municipal, a l’empresa SUMAR. Dita adjudicació és considerada pel TSJC com un “frau de llei” per evitar l’aplicació de la normativa de contractació pública i, alhora, provocar un dany a la competència. El TSJC subratlla que el control de les societats a què s’adjudiquen serveis públics “ha de ser conjunt, decisiu i efectiu , amb presència al consell d’administració de la mercantil Sumar”, un extrem que no passa perquè la Diputació de Girona disposa del 51% de les accions. El TSJC conclou que SUMAR “és un mitjà propi de la Diputació de Girona, però no de l’Ajuntament d’Esparreguera”, en “no existir control efectiu en les decisions ni control anàleg conjunt”, per la qual cosa anul·la l’adjudicació.
Resposta dels serveis jurídics de SUMAR
En relació a la menció a “possibles irregularitats” existents a l’encàrrec de gestió del Consell Comarcal a SUMAR, volem informar que l’Oficina Antifrau va arxivar d’entrada la denúncia rebuda (que és de l’any 2022) afegint algunes consideracions en base a una Sentència del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya que no era ferma i que ha estat revocada per la Sentència 1205/2024 del Tribunal Suprem de 4 de juliol. Aquesta Sentència del Tribunal Suprem valida SUMAR com a mitjà propi dels seus socis, determinant que SUMAR no té vocació de mercat, compleix tots els requisits legals com a mitjà propi i no es troba subjecta a les normes de la contractació pública ni de la competència. Tot l’anterior per deixar constància de la legalitat dels encàrrecs de gestió rebuts per SUMAR i també, del del Consell Comarcal de l’Alt Urgell.