Site icon La Valira

Andorra registra 818 persones aturades el tercer trimestre del 2019

La taxa d’atur es va situar en l’1,7% a Andorra durant el tercer trimestre del 2019, el que significa 0,3 punts menys que un any enrere i 0,1 punts menys que durant el segon trimestre, segons informa el departament d’Estadística del Govern d’Andorra en una nota de premsa relativa a l’Enquesta de Forces del Treball, que fixa la població aturada en 818 persones.

L’atur a Andorra no funciona com a altres països veïns, com seria el cas d’Espanya, a on la prestació és automàtica quan pers la feina; en el cas andorrà, els aturats han de demanar una ajuda social no contributiva, que el govern atorga. Així, dels aturats registrats només una part rep l’ajuda; en l’anterior exercici, només 74 persones van cobrar-la. Els sindicats andorrans consideren que el sistema actual “és una almoina” i reclamen que es canviï.

Així, la taxa anual d’atur masculí incrementa en 0,4 punts i la taxa d’atur femení disminueix un punt; respecte al segon trimestre del 2019, la taxa d’atur masculí augmenta 0,4 punts i disminueix en 0,2 punts en el cas de les dones.

En el tercer trimestre d’aquest 2019, destaca la disminució anual de la taxa d’activitat en un punt i l’increment d’un punt en relació amb el segon trimestre, quan es va situar en el 81,8% de la població d’entre 15 i 64 anys.

La població ocupada és de 44.880 persones, el que significa el 80,3% de la població d’entre 15 i 64 anys, informa Estadística, una ràtio que suposa una disminució de 0,9 punts respecte al 2018 i un increment de 0,9 punts si es compara amb el segon trimestre del 2019.

D’aquesta manera, la taxa d’ocupació dels homes ha disminuït 2 punts respecte al tercer trimestre del 2018 i trimestralment augmenta 1,7 punts; en el cas de les dones, les taxes es mantenen, tan anualment com trimestralment.

En relació amb les economies de l’entorn, Estadística destaca que les taxes d’atur estimades a França (8,3%), Espanya (13,9%) i la Unió Europea –28 països– (6,1%) s’han reduït en termes anuals, igual que en el cas d’Andorra, tot i que representen uns valors força superiors a la taxa d’atur andorrana.

Exit mobile version