Site icon La Valira

Albert Batalla maniobra per aigualir la investigació sobre l’Operació Catalunya i la destrucció de la BPA

Els treballs de la comissió parlamentària d’investigació al Congrés dels Diputats espanyol sobre l’Operació Catalunya i la seva derivada andorrana, que va comportar la confiscació i destrucció de l’entitat BPA, preocupen cada cop més el Govern de Xavier Espot  i els poders fàctics del Principat, judicials i econòmics. En síntesi, alguns dels testimonis que han desfilat fins ara per la Carrera de San Jerónimo han enfortit la tesi que la BPA va ser intervinguda, a instàncies de l’exministre Jorge Fernández Díaz, per aconseguir els comptes bancaris de la família Pujol i d’altres líders independentistes catalans, amb la plena complicitat i col·laboració del Govern andorrà que aleshores presidia Toni Martí.

Aquest atac d’Espanya a la sobirania d’Andorra és un fet gravíssim que, en cas de confirmar-se plenament, significaria la “mort” política de Xavier Espot -que l’any 2015 era ministre de Justícia i Interior- i del partit DA, que governava aleshores i ara. També deixaria sense sentit ni recorregut el macroprocés judicial que la Fiscalia i la Batllia van endegar contra els exdirectius i exempleats de la BPA. La sentència de la primera de les causes jutjades -la de l’empresari Rafael Pallardó– s’ha de fer pública el mes de juliol pròxim.

Moviments sospitosos

A poc a poc, gràcies als treballs de la comissió parlamentària d’investigació, l’Operació Catalunya s’està convertint en l’Operació Andorra. Això neguiteja el cap de Govern, Xavier Espot, i els seus adlàters, fins al punt que intenten controlar-la i manipular-la per evitar que travessi el riu Runer i pugi Valira amunt.

En aquest sentit, en les últimes setmanes s’han detectat alguns moviments sospitosos. Per exemple, la intromissió d’Albert Batalla, exbatlle de la Seu d’Urgell i parella del síndic general de DA, Carles Enseñat.

Instruccions de Waterloo

Segons ha pogut saber LA VALIRA de fonts de tota confiança, Albert Batalla hauria aprofitat la seva antiga i estreta coneixença amb Carles Puigdemont, ambdós militants de les extintes JNC i CDC, per gestionar que els diputats de Junts x Catalunya (JxCat) a Madrid “afluixin” i deixin de pressionar i aprofundir en la via andorrana de l’Operació Catalunya.

La gestió d’Albert Batalla hauria reeixit. Segons relaten fonts coneixedores d’aquestes maniobres, els diputats de JxCat ja han rebut instruccions de Waterloo per posar el fre en les perquisicions que afectin el Govern i les autoritats d’Andorra sobre la confiscació de la BPA. Veurem.

Noves compareixences

En tot cas, resulta molt simptomàtic que en l’última proposta de compareixences de testimonis davant la comissió d’investigació que han formulat els grups d’ERC i JxCat, en el cas del partit presidit per Carles Puigdemont no hi figuri ningú relacionat amb la via andorrana de l’Operació Catalunya.

En total, els dos partits independentistes han sol·licitat 67 noves compareixences: 36 per part d’ERC, 24 de JxCat i set que són coincidents. En concret, aquests set testimonis comuns són: el ministre Fernando Grande-Marlaska; el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz; José Antonio Nieto, secretari d’Estat de Seguretat entre els anys 2016-18; Juan Manuel Vega, director del SEPBLAC; Jorge Moragas, excap de gabinet de Mariano Rajoy; el policia Antonio Giménez Raso i Jaime García Legaz, exsecretari d’Estat de Comerç.

ERC vol que declari Xavier Espot

Els últims testimonis que ha requerit el diputat Josep Pagès, representant de JxCat en aquesta comissió d’investigació són, majoritàriament, agents de policia i persones vinculades amb el presumpte espionatge a líders independentistes (l’anomenat Catalangate), res a veure amb la BPA. En canvi, ERC, no afluixa i vol aprofundir encara més en la participació d’Andorra en l’Operació Catalunya.

En aquest sentit, el partit republicà vol arribar fins a les últimes conseqüències, peti qui peti. Per això, ha demanat les compareixences al Congrés dels Diputats del cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot; del cap de la UIFAnd, Carles Fiñana i de l’exministre andorrà Gilbert Saboya. El diputat Gabriel Rufián també demana que compareguin dos dels màxims accionistes de la BPA, els germans Higini i Ramon Cierco; i dos antics agregats de Seguretat de l’ambaixada d’Espanya a Andorra, els policies Bonifacio Díaz i Celestino Barroso, que van tenir un paper molt rellevant en aquesta conspiració contra la sobirania andorrana.

Tres nord-americans

A més, ERC proposa que tornin a declarar el comissari José Manuel Villarejo; l’inspector en cap José Ángel Fuentes Gago, excap de gabinet del DAO Eugenio Pino; Félix Sanz Roldán, exdirector del CNI, i Ignacio Cosidó, exdirector de la Policia Nacional. Per tal d’esbrinar la veritat de la conxorxa, Gabriel Rufián reclama tres testimonis nord-americans: Jennifer Shasky Calvary, exdirectora del FinCEN i autora de la “notice” que es va carregar la BPA l’any 2015; Anton K. Smith, conseller econòmic de l’ambaixada dels Estats Units a Espanya, i l’exagent del FBI Marc Varri, contacte de confiança de José Manuel Villarejo.

L’empresari José María Clemente, confident de Villarejo a Andorra; el policia Rubén Eladio López, mà dreta del comissari Marcelino Martín Blas, i l’excap de la brigada d’Informació de la policia a Barcelona, Pedro Esteban, també figuren en la llista presentada per ERC. I dos peixos grossos: l’expresident del Govern José María Aznar i l’exministre d’Economia Luis de Guindos. La cirereta és el detectiu Francisco Marco, exdirector de Método 3 i protagonista de l’explosiva sèrie de reportatges sobre Andorra que va emetre l’extinta 8TV, l’any 2023. 

Dilluns, nova sessió  

En els pròxims dies, la mesa de la comissió parlamentària d’investigació -amb majoria progressista i independentista- haurà d’aprovar la llista de noves compareixences. De moment, aquest dilluns pròxim seran interrogats Soraya Sáenz de Santamaría, exvicepresidenta del Govern amb Mariano Rajoy; i l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, que també va ser investigat a Andorra. 

 

     

    

Exit mobile version