El grup parlamentari Andorra Endavant (AE) ha manifestat a través d’un comunicat que la líder Carine Montaner s’enfronta a un “cas alarmant de persecució política” i de “maniobres polítiques perjudicials” amb referència a la pena de 2 anys de presó condicional i dos anys d’inhabilitació de drets públics a petició de la fiscalia per revelació de secrets del salari públic de l’exconseller liberal Ferran Costa, una demanda de pena que AE considera “excessiva i desproporcionada”.
D’altra banda, el ministre portaveu, Guillem Casal, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres ha declinat aquest dimecres pronunciar-se sobre aquest fer, tot indicant que és “un tema entre un partit i la justícia”.
Si acaba sent culpable Montaner hauria de deixar l’escó al Consell General. Ferran Costa va reclamar 64.000 euros que no ha cobrat des que va renunciar al sou complementari que li pagava el partit.
La líder d’Andorra Endavant defensa que no ha comès cap mena de delicte i demana la nul·litat de l’aute. Segons el comunicat de la seva formació “la informació sobre els salaris públics va ser divulgada per Carine Montaner en l’àmbit estrictament polític, i en cap cas als mitjans de comunicació. Montaner va actuar amb l’objectiu de corregir disfuncions del reglament del Consell General (CG) i aturar, d’aquesta manera, els abusos pel que fa la possibilitat d’atribució de salaris públics suplementaris via un redactat ambigu del reglament del CG, una missió que reflecteix el seu compromís amb la transparència, la seva tasca parlamentària i la rendició de comptes en la gestió dels recursos del país”.
Tammateix el partit de Montaner titlla “d’ alarmant que la resposta a aquesta acció política de correcció del sistema sigui una persecució judicial contra Carine Montaner impulsada per Ferran Costa, expresident del grup parlamentari liberal que s’havia atribuït dietes i salaris suplementaris”
Les demandes de Costa, que inclouen anys de presó condicional, inhabilitació com a consellera general i danys econòmics considerables, “semblen excessives i desproporcionades, especialment en consideració de les circumstàncies de l’incident”.
A més, s’assenyala que “és important destacar que la informació es va revelar per un error humà de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) com atesta el testimoniatge de la parapública davant de la Batllia i així ho va confirmar el propi gabinet comptable de Carine Montaner, amb el suport d’una comunicació de correu electrònic que avala aquesta versió dels fets. A més, la revelació en l’esfera politica es va fer mesos després de la constatació dels fets”.
La comunicació es va fer tot just quan la Síndica general de la legislatura anterior va anunciar una reducció del salari dels consellers generals per ser solidaris a nivell de la Covid al juny del 2020 és a dir tres mesos després de la constatació dels fets. És en aquell moment que Montaner “es va sentir moralment obligada de parlar del salari suplementari de Costa pagat per la dotació parlamentària del seu grup en l’esfera estrictament política. La presidenta d’Andorra Endavant tenia por que la iniciativa proposada per la Sindica de reducció de salari no fos real amb unes possibles compensacions via les dotacions publiques opaques”.
Al respecte, manifesten que ” es volia evitar que alguns poguessin fer trampes i evitar una certa hipocresia parlamentària la publicació del salari en la pàgina web del Consell General va succeir després que el cas esdevingués públic.És evident que aquesta persecució política té l’objectiu de minar la credibilitat de Montaner i el seu partit, però això no quedarà sense resposta”.
Montaner ha anunciat que té la intenció de portar el cas a instàncies internacionals, com el GRECO, per denunciar “aquesta clara violació dels seus drets i la seva integritat política”.
Finalment, Andorra Endavant farà una crida a la comunitat internacional “per observar de prop aquest cas i a exigir que es respectin els drets democràtics i la integritat dels representants electes a Andorra. La persecució política no té cabuda en una societat lliure i democràtica, i cal defensar fermament els valors de transparència i justícia en tot moment. Castigar una parlamentària líder d’una formació política per aquest tipus de fets per haver defensat la bona governança i la bona gestió dels diners públics podria fer pensar a unes maneres de fer d’una dictadura”.