El govern de la Generalitat i el grup parlamentari de Catalunya En Comú-Podem han presentat aquest dilluns l’acord que han assolit sobre l’apartat dels ingressos dels Pressupostos del 2020.

Es tracta d’una reforma fiscal que, segons el vicepresident econòmic, Pere Aragonès, tindrà un impacte d’uns 543 milions d’euros, si s’arriba a aplicar, per bé que el 2020 l’impacte serà d’uns 173 milions perquè “no es meritarà l’exercici sencer”.

Amb aquest acord, les rendes de més de 90.000 euros pagaran més per IRPF i les inferiors als 12.450 euros, menys que fins ara. Aragonès ha anunciat que els 52.393 contribuents amb més ingressos hauran d’incrementar la seva aportació. A més, se suprimirien els beneficis fiscals a successions, de manera que el govern preveu ingressar 190 milions extra, i es crearia un nou impost verd per recaptar uns 145 milions addicionals cada any.

Segons la portaveu dels comuns, Jéssica Albiach, l’acord no només permetrà revertir algunes de les retallades aplicades durant els anys de la crisi econòmica, sinó que espera que sigui “la primera pedra” d’un eventual govern progressista català que neixi de “noves majories” després d’unes futures eleccions. D’altra banda, Albiach ha desvinculat l’acord de la negociació sobre la investidura de Pedro Sánchez.

Aragonès, per la seva part, considera l’acord exposat aquest dilluns “un primer pas” que els permet seguir amb la negociació sobre les despeses amb l’objectiu d’assolir “un acord global”.