L’Ajuntament de la Seu podria tirar enrere la important pujada per a l’any vinent de la taxa de la brossa, aprovada en el ple municipal del passat mes d’octubre, arran de les queixes i la crispació ciutadana per l’incompliment dels descomptes per reciclar bé que enguany no s’han aplicat a la gran majoria dels contribuents, aixó com del nou sistema per obrir amb un clauer electrònic o amb el mòbil els contenidors d’orgànica i resta que no funciona correctament.
Amb tot, els promotors de la campanya contra l’actual model de recollida de la brossa i l’increment de l’impost, que es van reunir aquest dilluns amb l’alcalde socialista de la Seu, Joan Barrera, han explicat a LA VALIRA que el batlle es va comprometre a no augmentar el 2025 els rebuts a conseqüència d’haver assolit, suposadament, la quantitat de deixalles generada tal com obliguen les normatives europea i estatal per implantar un sistema de pagament que tingui en consideració aquesta circumstància.
En el cas de la capital alturgellenca, el consistori assegura que l’augment del reciclatge ha passat del 54% al 65%. Cal recordar que la Unió Europea (UE) marca en un 55% l’objetiu en la recollida selectiva.
La taxa municipal per la recollida i el transport de residus va passar dels 153 euros als 223 euros enguany. L’augment aprovat en sessió plenària per al 2025 és del 13% de la taxa fixa i d’un 40% en el tram variable, malgrat haver rebut una subvenció de la Generalitat de 900.000 euros per aplicar la nova tecnologia com a prova pilot a Catalunya.
Un sistema que per a la majoria dels ciutadans no funciona i que Barrera defensa a ‘capa i espasa’, elogiant al seu principal impulsor com ara el gerent de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, Jordi Vilaró, al que el batlle ha definit com “un autèntic crac del reciclatge”, durant la trobada amb la plataforma ciutadana d’aquest dilluns.
A la reunió Barrera tampoc ha pogut garantir, a hores d’ara, que les bonificacions aprovades i promeses fa més d’un any per reciclar bé puguin arribar a tota la ciutadania. En tot cas, es va mostrar partidari de convocar una reunió a tres bandes, Mancomunitat, Ajuntament i veïns per explicar la situació actual que, en moltes zones del municipi, és excessivament degradant.
2 comentaris a “La crispació ciutadana i la normativa europea deixen a l’aire la forta pujada de la brossa aprovada a la Seu”
Pot la basura enfosa a molts ens municipals de la comarca, amb el merde que hi ha, molts en mans de Jxcat…més les subvencions clar.
Ja trigaves en sortir, Bribenque (amic de Camarga o potser el mateix personatge?)…Però especifica una mica més, no et quedis a mitges: molts en mans de Jxcat i els altres restants? La Seu és Jxcat, oi? I La Seu no cobra subvencions, només els governats per cert partit vols donar a entendre?
Una mica menys de partidisme, home, que tothom sabem del pal que vas i el teu odi malaltís a tot el que sigui respecte a certs partits, però, t’agradi o no, van ser votats democràticament. Pel qual, de la mateixa manera que a qui no ens agrada una cosa ho hem de respectar, si a tu no t’agrada, ja saps què et toca, oi?