L’Audiència Provincial de Madrid ha rebutjat la comissió rogatòria internacional (CRI) emesa per la batlle andorrana Stéphanie Garcia contra l’expresident espanyol Mariano Rajoy i els exministres Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro per la seva participació en l’Operació Catalunya, que va culminar amb la confiscació de la Banca Privada d’Andorra (BPA), l’any 2015. Segons aquest tribunal espanyol, la CRI estava mal formulada, ja que no es detallaven, de manera individualitzada, els delictes imputats a cadascun dels denunciats en la querella criminal presentada l’any 2020 per l’Institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA) i l’associació catalana de juristes Drets a la Batllia d’Andorra per la seva presumpta participació en la liquidació de la BPA.
Aquesta decisió de l’Audiència Provincial de Madrid, ratificada ara pel jutjat que va tramitar la CRI, significa una bufetada per la Batllia i per les institucions andorranes, que han estat descaradament menystingudes per l’alta magistratura espanyola. La solució a aquest rebuig passa perquè la batlle Stéphanie Garcia, que va admetre la querella criminal a tràmit, complimenti novament la CRI i la torni a presentar, d’acord amb els requisits que ha formulat l’Audiència Provincial de Madrid. Els advocats de l’IDHA i de Drets estan convençuts que ho farà. Veurem.
PRÀCTICAMENT ELS MATEIXOS
Però, mentre Mariano Rajoy es fuma un puro amb l’anomenada “querella andorrana”, no passa el mateix amb l’Operació Kitchen, que tracta sobre l’espionatge i el robatori organitzat pel ministeri de l’Interior, en temps de Jorge Fernández Díaz, contra Luis Bárcenas, l’extresorer del PP, per tal d’evitar que airegés els draps bruts i el finançament corrupte del partit. Els encausats i involucrats en aquest escàndol, que ha instruït el jutjat n. 6 de l’Audiència Nacional, són pràcticament els mateixos que van instigar i perpetrar l’Operació Catalunya i la conspiració contra Andorra i la BPA.
Ara fa un any, el jutge Manuel García-Castellón va imputar un total d’11 càrrecs polítics i policials per la seva participació en l’Operació Kitchen, entre els quals n’hi ha un grapat que també van intervenir en la demolició planificada de la BPA, comptant amb la col·laboració de l’excap de Govern andorrà, Toni Martí, i del “nucli dur” de DA: Jorge Fernández Díaz, Francisco Martínez (exsecretari d’Estat de Seguretat), Eugenio Pino (exDAO de la policia), els excomissaris Marcelino Martín Blas i José Manuel Villarejo, i els inspectors José Ángel Fuentes Gago i Bonifacio Díaz (ex-agregat d’Interior de l’ambaixada d’Espanya a Andorra).
DECLARARAN 50 TESTIMONIS
Aquesta setmana, la Secció Quarta de l’Audiència Nacional ha aprovat la llista de 50 testimonis que hauran de comparèixer en el judici de l’Operació Kitchen, que encara no té fixada data de celebració. A petició del PSOE i de Podemos, que exerceixen l’acusació popular en aquesta causa, el tribunal ha acceptat que siguin citats a declarar polítics i policies que també estaven implicats en la “neutralització” de l’extresorer del PP. En la seva qualitat de testimonis, estan obligats per llei a dir la veritat.
En la llista de 50 testimonis convocats hi figura l’expresident del Govern, Mariano Rajoy, que per força havia d’estar assabentat de la “guerra bruta” que menava la “policia patriòtica” a les ordres del seu amic Jorge Fernández Díaz. L’Operació Kitchen i l’Operació Catalunya es van desenvolupar en paral·lel en el temps i comparteixen molts dels protagonistes.
LA COMISSIÓ PARLAMENTÀRIA D’INVESTIGACIÓ
La compareixença judicial de l’expresident del Govern Mariano Rajoy, encara que sigui com a testimoni, és un fet inèdit en la democràcia espanyola. El magistrat Manuel García-Castellón -considerat molt pròxim al PP i que ara s’acaba de jubilar- va deslliurar Mariano Rajoy de la condició d’imputat en l’Operació Kitchen, però la Secció Quarta de l’Audiència Nacional ha acceptat que, com a mínim, quedi “retratat” com a testimoni.
En aquest judici també declararan com a testimonis altres coneixedors i partícips de l’Operació Catalunya i de la conspiració contra la BPA: María Dolores de Cospedal, exsecretària general del PP i còmplice del comissari José Manuel Villarejo; l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que era la màxima responsable política del CNI, els serveis d’intel·ligència espanyols; i l’exdirector general de la Policia, Ignacio Cosidó, que també està imputat en la “querella andorrana”.
De moment, Mariano Rajoy ha pogut esquivar la “querella andorrana”, però no s’ha pogut escapar de declarar en l’Operació Kitchen. A més, serà un dels grans protagonistes de la comissió d’investigació sobre les “clavegueres policials” i l’atac contra la sobirania d’Andorra que s’ha posat en marxa al Congrés dels Diputats.
1 comentari a “Mariano Rajoy haurà de declarar en un cas connectat amb la conspiració contra Andorra i la BPA”
Parlar de conspiració contra Andorra és pixar fora de test