La majoria dels municipis de l’Alt Urgell no tenen cap oficina bancària. En concret són 4.921 residents en aquesta comarca els que han de traslladar-se a la Seu d’Urgell, Oliana, Coll de Nargó i Oliana per poder accedir als serveis de les entitats bancàries, tot i que l’oferta de bancs és limitada en la majoria de localitats amb una tendència clara al tancament de sucursals.
La situació s’agreuja dia rere dia per la política dels bancs a què els clients efectuïn la majoria de les operacions a través de les pàgines webs corporatives. Una manera de treballar que no està a l’abast de tots els segments de la població, especialment entre el col·lectiu de les persones més grans, i a un altre factor com és la manca de fibra òptica en els nuclis més petits.
El mateix Banc d’Espanya en el seu informe sobre “Infraestructura de l’efectiu i vulnerabilitat en l’accés a l’efectiu a Espanya” adverteix que al voltant d’1,3 milions de persones en el conjunt de l’Estat espanyol es troba en una situació vulnerable per accedir a l’efectiu i subratlla que “és fonamental assegurar que els ciutadans que desitgin usar aquest mitjà de pagament tinguin accés a ell”.
Així la progressiva retallada de la xarxa unida a l’aposta per la banca en línia han deixat a bona part de la denominada Catalunya buida sense ni tan sols una oficina a la qual anar per gestionar de forma presencial les finances.
En el cas de l’Alt Urgell, una quarta part de la seva població, integrada per poc més de 20.000 habitants, no disposa d’oficines bancàries en els seus municipis: Alàs i Cerc (320) Les Valls de Valira (784) Montferrer i Castellbò (1.034) Cabó (93) Fígols i Alinyà (244) Peramola (347) Ribera d’Urgellet (932) La Vansa i Fórnols (244) Les Valls d’Aguilar (245) Josa i Tuixén (103) El Pont de Bar (152) Bassella (217) Arsèguel (81) i Estamariu (125).
*Entre parèntesis figuren el nombre d’habitants.
(Seguirà ampliació)