“L’Acord d’Associació amb la Unió Europea crea més problemes dels que soluciona” amb riscos econòmics importants. Així ho ha afirmat de manera contundent el doctor en economia, Miquel Puig. L’assessor contractat pel grup parlamentari de Concòrdia per analitzar la vessant econòmica de l’acord que ha participat aquest dilluns en el primer acte sobre l’Acord d’Associació organitzat per Concòrdia, que s’ha celebrat en una sala d’actes plena del comú d’Escaldes-Engordany.
Puig ha advertit que el text negociat no només podria provocar la desaparició de sectors econòmics, sinó també una transformació negativa en sectors com la construcció, que ja representa una proporció econòmica desmesurada, pujant al 8%. També ha destacat el perill que empreses locals siguin substituïdes per sucursals de corporacions més grans provinents d’altres estats comunitaris, afectant especialment les professions regulades com l’advocacia.
En aquesta linia, segons Puig, la productivitat d’Andorra és estructuralment més baixa que la d’altres països veïns, com Espanya i França, i l’obertura econòmica derivada de l’acord no ajudaria a revertir aquesta situació. En aquests casos, ha alertat, “quan un país s’obre, el que fa és perdre tot allò en què no són excel·lents i només mantenen allò en què són bons; i si no són bons en res, es queden sense res”.
També ha remarcat que l’arribada de capitals estrangers al mercat immobiliari agreujaria la crisi d’accés a l’habitatge per a la població local.
Puig ha insistit que Andorra necessita una vinculació amb la UE, però considera que aquesta ha de ser radicalment diferent de la que es planteja actualment, apel·lant a la defensa dels sectors clau del país com el financer.
Un augment poblacional vinculat als reagrupaments
Per la seva banda, Escalé ha destacat que, segons l’estudi presentat per Gide i les valoracions dels assessors del partit, la població d’Andorra podria créixer fins a un 35% en els pròxims dotze anys si l’acord entra en vigor i es mantenen els permisos previstos. Aquest creixement estaria impulsat, en gran part, pels reagrupaments familiars obligatoris previstos dins l’Acord.
El líder de Concòrdia ha advocat per “renegociar per poder trobar una aproximació menys seqüencial que ens permeti entrar de forma menys traumàtica al mercat únic”. En aquest sentit, Escalé ha insistit en el fet que la seva formació no vol aïllar-se d’Europa. “No en podem quedar fora, però d’alguna manera hem de trobar un marc de relació estable”. Aquest, però, no és l’acord d’associació, a l’entendre del principal grup de l’oposició.
Escalé ha proposat que, en comptes de l’Acord d’associació actual, Andorra explori alternatives que ja permetin adherir-se a programes europeus sense necessitat d’una associació tan àmplia.
1 comentari a “Concòrdia denuncia que l’Acord amb la UE farà desaparèixer moltes empreses autòctones a Andorra”
Realment un acord ben perillós per al futur d’Andorra.