Site icon La Valira

200.000 registres de morosos i 45 milions d’impagats a Andorra

Durant el seu primer any d’existència, el Registre Andorrà de Morositat (RAM) espera tancar l’any 2017 amb 200.000 registres de compromisos de pagament morosos i 45 milions d’impagats. D’aquest percentatge, el 80% són empreses i el 20% són particulars o autònoms. L’entitat gestora del RAM considera que s’han duplicat les expectatives però, dins la taxa de recobrament, es considera que més de sis de cada de 10 morosos pagarà o acabarà pagant, un cop són registrats com a deutors.

Segons ha explicat a Bon Dia el director del RAM, David Castillo, aquesta taxa de recobrament és òptima si es compara amb la del registre de morosos d’Espanya, que està entre el 60 i el 65%, tenint en compte que aquest organisme ja fa més de 15 anys que està en marxa; el de França encara és més baixa i no arriba al 60%.

Les dades posen de manifest que hi ha un alt percentatge de morós reincident o, tal com es diu en l’argot del sector, del “morós professional”. Són empreses o particulars que potser fan el pagament d’allò que devien en veure’s registrats al RAM, però que al cap de poc temps hi tornen a aparèixer per un altre impagament.

Pel que fa a nombre de clients que té el RAM, ja superen el mig miler (518) i pertanyen principalment a empreses de diversos sectors, però també parapúbliques i administracions. Per a l’any vinent s’espera arribar a més de mil clients.

L’entitat, que va iniciar el seu funcionament el novembre del 2016, dona la possibilitat als clients de registrar els seus morosos i poder consultar fins i tot registres d’altres països, sempre complint la normativa europea sobre protecció de dades.

Exit mobile version