Site icon La Valira

Ros trasllada a Madrid la demanda de negociar amb Andorra serveis de salut transfronterers

La setmana passada l’ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros va traslladar al ministeri d’Afers Exteriors la demanda per poder modificar el conveni de Seguretat Social, vigent entre Espanya i el Principat des de l’any 2001, que permeti fer canvis en les prestacions sanitàries entre ambdós països.

Segons ha explicat Ros a LA VALIRA, tothom coincideix en la necessitat que el Meritxell es converteixi en l’hospital de referència pels usuaris de l’Alt Urgell per evitar els llargs desplaçaments actuals cap a l’Arnau de Vilanova de Lleida.

Amb tot, el diplomàtic espanyol ha reiterat que en tractar-se de dos estats sobirans les competències per decidir sobre els serveis de salut transfronterers que poden assumir un i altre, en l’àmbit assistencial i econòmic, són de potestat exclusiva dels governs espanyol i andorrà. Per tant, ni la Generalitat ni l’ajuntament de la Seu hi tenen competències, tot i la bona voluntat de totes les administracions, inclosa l’andorrana.

Segons l’article 23 del tractat, “amb la finalitat de resoldre quants problemes puguin sorgir en aplicació del Conveni i el present Acord Administratiu, així com per al seguiment d’aquests, les autoritats competents de tots dos països podran reunir-se en Comissió Mixta, assistides per representants de les seves respectives institucions“.

Ros s’ha mostrat optimista respecte a trobar una solució davant el greu dèficit quant a serveis i especialitats que ofereix actualment l’hospital de la Seu i que es tradueix en un descontentament per part de molts dels seus usuaris.

Les males relacions mantingudes entre l’anterior batlle urgellenc, Albert Batalla (Junts x Catalunya) i els diferents executius espanyols no va permetre l’exalcalde assumir el paper d’interlocutor entre els dos estats per resoldre una problemàtica que es va arrossegar durant tot el seu mandat i que afecta, en major o menor grau, tota la  ciutadania.

Exit mobile version