Els advocats de Javier Martínez, pare del nen de tres anys assassinat en l’atemptat de la Rambla de Barcelona el 17-A, han denunciat contradiccions del sumari dels atemptats de l’agost del 2017 a la Rambla i a Cambrils. Una de les coses que més crida l’atenció és tot el que està relacionat amb les proves d’ADN, que són les que haurien de concloure, sense cap mena de dubte, que l’imam de Ripoll és mort.

Sense cap prova biològica
Només tres dies després dels atemptats, el dia 20 d’agost del 2017, el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i Crim Organitzat (TEPOL) del Cos Nacional de Policia, dependent de la Secretaria d’Estat de Seguretat, va enviar un ofici al Jutjat Central d’Instrucció núm. 4 de l’Audiència Nacional, confirmant la mort de l’imam Abdelbaki Es Satty a l’explosió d’Alcanar, sense que hi hagués cap prova biològica que ho corroborés, i basant-se únicament en documentació personal d’Es Satty trobada entre les runes del xalet.

El jutge d’instrucció, en un acte del 22 agost del 2017, acorda presó per als dos membres de la cèl·lula gihadista, Mohammed Houli i Driss Ouakabir, i confirma que l’imam de Ripoll és mort. A partir d’aquell moment, ja es va mantenir oficialment que Es Satty va morir en l’explosió d’Alcanar, malgrat no tenir-ne cap constància biològica. En els sistemes de verificació d’ADN es distingeix entre mostres “indubtables” i “dubtoses”. En les primeres no hi ha cap mena de dubte que es tracta de la persona traspassada, perquè el seu ADN es compara, per exemple, amb l’ADN de familiars. En canvi, quan parlem de mostres “dubtoses” vol dir que es troba una coincidència amb alguna resta biològica de la qual no es coneix la procedència.

La llauna de Coca-Cola
En el cas de l’explosió de la casa d’Alcanar, l’Institut Nacional de Toxicologia de Barcelona va elaborar una sèrie d’informes per identificar els dos individus localitzats a Alcanar, que va identificar com Perfil 1 i Perfil 2. Pel que fa al Perfil 1, Youssef Aalla, va ser identificat “indubtablement” per la coincidència amb les mostres d’ADN dels seus germans.

Pel que fa al Perfil 2, es determina una coincidència amb un perfil genètic dubtós registrat a la base de dades. Es tracta de dues mostres, una de procedent del retall de la part interna del coll d’una túnica gel·laba trobada al pis d’Adelbaki Es Satty a Ripoll, i una altra mostra d’una llauna de Coca-Cola que era a la furgoneta de l’imam. En aquest cas, les mostres són “dubtoses”, ja que no són prou determinants per establir amb certesa que les restes biològiques corresponguin efectivament a l’imam de Ripoll.

El misteri de la gel·laba
Quan al pis de Ripoll es va trobar la gel·laba, Es Satty pràcticament ja no hi tenia res, perquè havia traslladat les seves pertinences a Alcanar. Aquesta gel·laba apareix descrita a la base de dades de perfils genètics com “túnica gel·laba de color gris”. Però, al ser intervinguda pels Mossos d’Esquadra, va ser identificada com a “gel·laba de color caqui” amb la inscripció Al Jarabi No. 56 i amb inscripcions en àrab. També s’identifica com de color “caqui” quan la gel·laba va ser dipositada al Jutjat.

En canvi, en altres informes dels Mossos se la ressenya de nou com “túnica gel·laba de color gris”. Aquesta disparitat de criteris porta a pensar que podria no tractar-se de la mateixa gel·laba. D’altra banda, la talla 56 no es correspondria amb la de l’imam. Pel que fa a la llauna de Coca-Cola trobada a la furgoneta d’Es Satty podria correspondre a alguna de les altres persones que eren a la casa d’Alcanar, com veurem més endavant.

Sense identificació
Un dictamen biològic de l’Institut Nacional de Toxicologia de Barcelona, de data 19 de desembre del 2017 (resum dels informes anteriors), conclou que “en ningún caso dispone nuestro laboratorio de identificación alguna sobre el propietario del Perfil 2“.

La jutgessa d’Amposta, en compliment de l’exhort del 27 de desembre del 2017 del Jutge Central d’Instrucció núm. 4, inscriu el 2 de gener del 2018 la defunció de Youssef Aalla, i fa entrega de les restes als familiars. El més sorprenent, des d’un punt de vista biològic i jurídic, és que el 29 de gener del 2018 la jutgessa envia un ofici als Mosos d’Esquadra demanant les dades complertes de filiació d’Abdelbaki Es Satty per donar tràmit a la seva inhumació.

Enterrat en un cementiri cristià
Els terroristes morts en els atemptats van ser repatriats al Marroc per rebre sepultura. En canvi, el cadàver d’Es Satty no va ser reclamat per ningú i està enterrat al cementiri d’Alcanar, en un nínxol de beneficència de l’Ajuntament. És més que sorprenent que ningú reclamés el seu cadàver, ja que tenia dona i nou fills al Marroc, als quals enviava diners regularment, i a més comptava amb una assegurança de repatriació de cadàver.

Sense cadena de custòdia
A la comissió rogatòria enviada al Marroc es demanava que es recollissin proves d’ADN de familiars de l’imam de Ripoll. En comptes d’això, s’elabora un estudi pericial genètic propi amb mostres d’ADN dels “presumptes” (com ells mateixos indiquen) mare, germà i una filla d’Es Satty. Ho comparen amb unes mostres d’ADN que no consta en el sumari que haguessin estat enviades al Marroc, i amb una numeració que no coincideix amb cap de les que apareixen als informes biològics i pericials, de manera, per tant, que no es pot garantir la cadena de custòdia.

Les pèrites marroquines conclouen al seu informe del 9 de gener del 2018 fet a Casablanca que existeix un vincle biològic entre aquestes persones i Abdelbaki Es Satty, i la resposta a la comissió rogatòria es va rebre a Espanya el 16 de març del 2018.

L’Audiència Nacional ha acceptat la compareixença en el judici de les facultatives de la policia científica de Casablanca a petició de la defensa de Javier Martínez, però totes les despeses del desplaçament aniran càrrec del pare del nen mort a la Rambla, per decisió del jutge.

Més de tres persones
El dia 16 d’agost del 2017, quan es va produir l’explosió del xalet, hi va haver molt moviment a la casa d’Alcanar. Mohammed Houli, ferit a l’explosió, va reconèixer a l’hospital, davant els Mossos, que hi havia quatre o cinc persones a la casa. Després va canviar la seva versió i va dir que només eren tres: ell mateix, l’imam Es Satty i Youssef Aalla.

Però altres veïns de la urbanització van afirmar que hi havia més de tres persones. Per tant, les restes de la persona morta podrien no correspondre a Abdelbaki Es Satty.

La furgoneta blanca
Houli no va ser tota la tarda a la casa, ja que havia anat a vendre joies a Vinaròs amb Youssef Aalla. La furgoneta blanca d’Es Satty, segons Houli, estava aparcada davant de la casa d’Alcanar, abans de la deflagració, cosa que un veí va corroborar.

Un testimoni va veure un home una mica gran, amb cabell curt i arrissat, i barba grisa rectangular, d’aparença àrab, conduint la furgoneta aquell dia. També van veure un noi magrebí d’uns 20 anys que accedia a la casa.

A les runes es va trobar una fotografia tipus carnet d’un home que correspondria amb la descripció de l’home gran. Dins de la casa van aparèixer dues gel·labes, una de la talla 52 i una altra de la talla 56, que coincideix amb la talla de la gel·laba de color caqui trobada a Ripoll, i que podria ser de l’home de la foto.

Un altre testimoni va declarar que veure sortir de la urbanització d’Alcanar, cap a les 18.30 hores, una furgoneta blanca amb un home d’uns 30 a 35 anys que podria ser àrab. Això porta a pensar que la mostra d’ADN de la llauna de Coca-Cola que es va trobar a la furgoneta d’Es Satty podria ser realment d’alguna altra d’aquestes persones.

A Sant Carles de la Ràpita
Finalment, un altre veí va dir haver vist una furgoneta blanca com la de l’imam sortir a tota velocitat just després de l’explosió, i va ser localitzada dies després a Sant Carles de la Ràpita.

En descartar qualsevol altra hipòtesi que no sigui la versió oficial que l’imam de Ripoll és mort, s’han abandonat altres línies d’investigació que podrien ser molt rellevants per desentrellar les circumstàncies que envolten els atemptats. Seguir aquestes pistes podria fer donar un gir radical a la investigació.