La Unió Sindical d’Andorra (USdA) ha fet públic aquest dilluns un comunicat en el qual denuncia el creixent malestar de gran part del personal de la Creu Roja degut “a les contínues amenaces i coaccions per signar nous contractes que, en la seva majoria, són il·legals”. Aquestes presumptes amenaces vénen principalment dels caps d’àrea i dels adjunts.

El sindicat assegura que “en els últims mesos s’estan produint destitucions obligades de càrrecs, als quals, els obliguen a signar una renúncia d’una prima pel lloc que ocupaven”. D’aquesta manera s’estarien contractant nous empleats “sense passar per edicte, sent un personal que formava part de la junta directiva de l’organització”.

D’altra banda, s’assenyala que “el manteniment dels vehicles els realitzen les amistats del cap d’àrea i de l’adjunt” i que “els uniformes del personal son adquirits a una empresa en la qual treballa l’adjunt del cap d’àrea, sense comparar diferents pressupostos ni passar pels concursos públics”.

Actualment, la persona que ocupa el càrrec d’adjunt, anteriorment cap de servei de transport, hauria estat destituït “per assetjament i persecució als treballadors, inclús agredint inclús a dos d’ells. Avui dia aquest senyor té un càrrec superior a l’anterior”.

Les fonts consultades per l’USdA indiquin que la Creu Roja vol utilitzar els seus treballadors remunerats “per cobrir la seva activitat voluntària, la qual sempre s’ha cobert amb personal voluntari coaccionant, alhora, els treballadors”.

Tanmateix es denuncia que amb els pròxims nous canvis sanitaris a escala nacional a la Creu Roja “li interessa més econòmicament poder prestar serveis al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i abandonar el seu principal treball com a transport sanitari col·lectiu que és menys lucratiu”. En aquest sentit creuen que l’ONG pretén “lucrar-se amb la seva activitat, cobrant ajudes socials que avui en dia eren gratuïtes com a Organització No Governamental”.

Creu Roja Andorra ha signat recentment un conveni de col·laboració amb una empresa de transport sanitari de nova creació per prestar el personal voluntari de l’organització per fer serveis preventius de l’empresa privada.