“Foc amic” contra el ministre i candidat ‘in pectore’ Xavier Espot

0
2126

El Diari d’Andorra és, sens dubte, el mitjà de comunicació més afí al govern de Toni Martí i al partit taronja que li dona suport. Però, en les últimes setmanes, la docilitat i complicitat mediàtica del diari que dirigeix Ricard Poy s’estan esquerdant de manera notòria i sorprenent.

Coincideix aquest “desenamorament” del Diari d’Andorra amb DA amb els símptomes de desgast, crisi i divisió que s’estan detectant entre les famílies polítiques que conformen el partit taronja. La manca d’un candidat clar a la successió de Toni Martí com a cap de llista a les pròximes eleccions generals i els reiterats escàndols polítics que s’han succeït en els últims mesos (els casos SPAI, Avatel, The Cloud, els contractes del bufet Badia, la tupinada del casino…) han afeblit enormement el fins fa poc intocable i hegemònic poder taronja.

En aquest context, la periodista Sònia Bagudanch, un dels pesos pesants de la redacció del Diari d’Andorra, ha escrit un contundent article d’opinió  (https://www.diariandorra.ad/noticies/opinio/2018/08/21/no_informar_una_mort_134550_1129.html) on critica l’opacitat informativa del govern de Toni Martí amb els periodistes i, en especial, dels departaments de la policia, dels bombers i dels serveis penitenciaris. Curiosament, aquestes tres àrees depenen del ministre Xavier Espot, titular del ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior i que a més és, oficiosament, el candidat escollit pel cap de govern per liderar la candidatura de DA a les pròximes eleccions.

És molt simptomàtic que des del Diari d’Andorra es deixi anar aquesta càrrega de profunditat contra el ministre Xavier Espot en ple debat intern a la formació taronja sobre qui ha de ser el substitut de Toni Martí com a cap de cartell electoral. A més, és una crítica implícita a l’actual parella de Xavier Espot, el periodista Yago Andreu, un intrigant personatge que ha aconseguit una gran capacitat d’influència en la “cuina” del poder polític i mediàtic andorrà. El ministre ja va quedar molt tocat després que LA VALIRA publiqués l’informe policial on es relatava la incautació de dues dosis de droga a una anterior parella de Xavier Espot quan estaven plegats dins d’un cotxe.

Sònia Bagudanch és molt dura amb l’opacitat informativa del govern i, de manera específica, del macroministeri que dirigeix Xavier Espot: “Tot plegat diu molt poc d’unes institucions que si es volen dir democràtiques haurien de ser més transparents”, escriu. Aquesta és la segona denúncia pública que, en els últimes dies, han fet periodistes del Diari d’Andorra sobre els greus obstacles a la llibertat d’informació que hi ha al país. Abans de Sònia Bagudanch ho va fer el periodista Enric Revuelta, en un valent i remarcable article d’opinió del qual se’n va fer ressò LA VALIRA.