El conseller general del Partit socialdemòcrata (PS) Joaquim Miró, ha anunciat que el seu grup presentarà un recurs d’empara a la Sindicatura i posteriorment no descarta un altre al Tribunal Constitucional (TC) davant la negativa de l’AREB (Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries) de facilitar informació sobre els comptes de la  BPA des del 2014 fins al 2018. Uns números que van ser presentats el 25 d’octubre passat al Registre de Societats.

Durant la sessió de control al Govern aquest dijous, el ministre de Finances, Èric Jover, ha justificat la mesura contrària de l’agència andorrana en tractar-se la  BPA d’una societat privada, tot i que l’AREB, de titularitat pública i administrador únic de l’entitat, té el cent per cent de les accions del banc que tenia als germans Cierco com antics propietaris majoritaris.

Tanmateix Jover ha apuntat que la llei de resolucions bancàries determina que les dades sobre el balanç comptable són reservades excepte “si hi ha algún requeriment judicial” que ho sol·liciti.

Per la seva banda, el parlamentari socialdemòcrata ha manifestat no entendre “el secretisme” que envolta aquest cas i ha formulat la pregunta sobre “qui controla l’AREB” tenint present que les arques públiques de l’estat han desemborsat més de 15 milions d’euros d’ençà que BPA fos intervinguda el març del 2015. Una pregunta que ha quedat sense resposta.

Finalment, el conseller general Pere López ha denunciat que, per tres cops, el president de l’AREB, Albert Hinojosa, hauria incomplert la legislació que l’obliga a comparèixer anualment davant del Consell General per explicar l’estat dels comptes de la BPA.