Indignació veïnal per la proposta d’ERC de canvi de nom de la plaça de les Monges

0
2097

Un sector veïnal de la Seu d’Urgell ha expressat el seu malestar i, alhora, indignació, per la proposta del grup municipal d’ERC de canviar el nom de la plaça de les Monges per passar a dir-se ‘plaça del Referèndum de l’1 d’octubre’. Fonts consultades han explicat a LA VALIRA que, fins ara, cap representant de l’ajuntament s’ha adreçat amb ells per demanar-li el seu parer.

La iniciativa, en forma de moció, es debatrà a la sessió plenària que la corporació celebrarà aquest divendres i, que, a priori, compta amb el suport del regidor de la CUP i la incògnita sobre el sentit del vot de la majoria convergent. Els republicans defensen la proposta indicant que “la plaça de les Monges va esdevenir, a partir del moment de tancament dels col·legis electorals, el punt de resistència per a la població urgellenca i un lloc de defensa de la democràcia, davant la previsible arribada de la Guàrdia Civil”.

Una arribada que no es va produir, tal com va informar LA VALIRA, ja que els Mossos d’Esquadra van ser alertats d’aquesta possibilitat a mitja tarda de l’1 d’octubre. Aleshores l’alcalde, Albert Batalla, suposadament, va donar instruccions pel tancament dels col·legis electorals i perquè els concentrats es desplacessin fins a la plaça dels Oms, davant de l’edifici consistorial.

Els veïns no consideren una bona iniciativa que la plaça de les Monges tingui una altra nomenclatura, ja que va adquirir el nom com a homenatge de la localitat als més de dos segles i mig de presència de les religioses de la Companyia de Maria-Lestonnac, que van crear el centre educatiu femení de referència al territori, el Col·legi de les Monges, fins que va tancar portes el curs 1996-1997. Aquell any les monges va cedir l’escola a l”Ajuntament que va començar a desenvolupar l’actual Centre Cultural Les Monges. La plaça actual albergava l’antic pati de l’escola.

Durant els darrers anys l’espai s’ha convertit en el punt neuràlgic de l’activitat formativa, cultural i emprenedora de la Seu. Actualment acull, entre altres serveis, les Escoles Municipals de Música i Art, l’Escola d’Adults, l’Escola Oficial d’Idiomes, les delegacions de la UNED i la UOC, el CETAP-Telecentre, el Viver d’Empreses i la sala d’exposicions ‘La Cuina’, a més a més de les proves anuals de la selectivitat al Pirineu.