Search
Close this search box.

Carta oberta als polítics de la Seu d’Urgell

Senyors polítics de la Seu:

El motiu de la present és el de transmetre’ls l’opinió generalitzada de la falta de dinamisme que pateix la ciutat des de fa uns quants anys, prova d’això és el resultat de l’enquesta a la qual van ser sotmesos els comerciants de la Seu i que vostès coneixen prou bé: el 78,75% dels enquestats veuen dolenta la situació actual del comerç a la Seu i un 71,25% consideren negatives les perspectives futures de creixement del comerç a la ciutat.

Aquestes dades són alarmants; per desgràcia l’absència de gent passejant pel carrer Major avalen el pessimisme dels botiguers, si bé tinc entès que a l’Eixample tampoc estan per llançar coets. Aquesta situació ja dura massa anys, per la qual cosa de manera temerària s’està posant en risc el futur de molts negocis, per no parlar d’aquells que ja han tancat per sempre. Quantes botigues més han de desaparèixer perquè alguns de vostès reconeguin el greu problema existent?

Sóc perfectament conscient que les desastroses mesures d’austeritat sostingudes per alguns dels seus respectius partits té molt a veure amb la situació referida. Els faré una mica de memòria: reforma exprés de l’article 135 de la Constitució Espanyola (any 2011), amnistia fiscal per a les grans fortunes, reforma laboral (acomiadaments massius, descens de salaris dels treballadors, precarietat laboral) baixades salarials dels funcionaris, retallades indiscriminades de la despesa pública en serveis essencials…, a més de la inestabilitat política que actualment pateix Catalunya.

Si el Pirineu perd múscul, és justament perquè aquestes nocives polítiques fan un dany irreparable, no només a les comarques de l’interior sinó a tot el país en general. També sé que un ajuntament petit no compta amb recursos suficients i que per molt que es faci els problemes seguiran existint mentre continuen les mesures d’austeritat i Catalunya no recobri la prosperitat que la gran majoria de gent desitja.

D’altra banda, no em costa gens reconèixer públicament aquells esdeveniments duts a terme durant els últims anys i que considero exemplars per al bon desenvolupament de la Seu (Mercat Medieval, competicions de piragüisme, Fira de Sant Ermengol, Trobada d’Acordionistes, Trobada Empresarial, Ciutat Gegantera 2011…), així com altres actuacions (Espai Ermengol, aparcament d’autocaravanes, Arxiu Comarcal, Plaça Joan Sansa…) per la qual cosa crec oportú felicitar a totes aquelles persones que han treballat de valent per fer que tot això vegi la llum.

Però siguem realistes, hi ha una altra cara de la mateixa moneda. La nostra ciutat pateix un greu problema que de no agafar el toro per les banyes i admetre la crítica situació d’una vegada serà molt pitjor en un futur immediat.

La comarca de l’Alt Urgell és la que té més desocupats del Prepirineu i Pirineu, la que perd més població de tot Catalunya i una de les que té la renda per càpita més baixa de la demarcació de Lleida, al que cal afegir que l’agricultura i la ramaderia estan en seriosa amenaça si el tractat de lliure comerç amb els Estats Units prospera (el del Canadà ja ho ha fet) i, per descomptat, la situació del petit comerç i del mercat setmanal és molt preocupant.

La Seu, amb poc més de 12.000 habitants, ha demostrat ser una localitat eminentment emprenedora: tenim empreses de làctics, de construcció, de tèxtil, de serveis, comerços de tot tipus, un sector d’hostaleria potent (bars, hotels, restaurants, cases rurals), i autònoms que treballen per compte propi en els més variats oficis. S’adonen del que ens estem jugant?

Com vostès hauran observat, senyors polítics, la baixa afluència de gent pel carrer dificulta el bon funcionament del comerç local, prova d’això són els nombrosos establiments que han tancat definitivament; per a aquests, qualsevol mesura d’urgència arriba tard. Si no es protegeix al petit comerç local i a la resta de negocis la ciutat perd autenticitat, la qual cosa disminueix l’interès perquè la gent surti al carrer a passejar i per atraure a potencials visitants.

No es tracta, ni de bon tros, que el comerciant i l’empresari rebi subvencions (els diners públics tenen altres prioritats, com és la sanitat, l’educació o el benestar social), sinó que es posin en pràctica una bona bateria de mesures extraordinàries per impulsar la Seu com a referent del Pirineu en diversos àmbits, entre ells el turístic i el comercial.

Això fa anys que s’hi havia d’haver fet, però, per què aquesta falta de reacció? Sí, ja sé que està en marxa el Pla Estratègic “IMPULSA 2026” -que de ben segur és una bona iniciativa, sempre que no quedi en paraules buides per part de l’Administració-, però no creuen que arriba una mica tard? Si continua aquesta mateixa negativa tendència, com estarà la Seu i la seva comarca el 2026?

És incoherent que tinguem un aeroport (2,9 milions d’euros d’inversió) i a més s’estigui pensant en uns Jocs olímpics d’hivern (dels quals el ciutadà no sap res ni de l’impacte mediambiental ni dels diners públics que costarà), mentre detalls tan bàsics com un bon manteniment del centre històric (que fa autèntica pena) o una forta campanya en promoció turística brillen per la seva absència.

El més lamentable de tot plegat és que aquest aeroport ja podria estar a ple rendiment gràcies al sistema d’aproximació GPS, però malauradament no és així per qüestions polítiques (encara que segons informa La Vanguardia, un nou sistema GPS podria estar en funcionament a partir del primer semestre de 2019).

És també intolerable que una senyora política -com vaig llegir anys enrere- argumenti tan a la lleugera respecte a la desaparició de botigues que «unes tanquen i unes altres obren», sense tenir en compte que molt sovint darrere del tancament d’un comerç s’amaga un autèntic drama personal (els podria exposar diversos exemples, però òbviament per discreció m’abstindré de fer-ho).

Insisteixo, una vegada més, que la solució no és fàcil, però cal aturar en la mesura del possible aquesta dinàmica de decadència que s’està allargant en el temps abans que el problema sigui irreversible i calgui declarar la Seu com a “zona catastròfica”. Alguns diran que exagero, pot ser, però el que si puc assegurar, és que des de fa sis o set anys la ciutat està perdent dinamisme i que l’opinió general és molt negativa, existint la sensació que això va a pitjor.

Per posar uns exemples: que tanqui l’única sucursal bancària del carrer més comercial fa sospitar de l’escassa activitat econòmica existent; que passegin poques persones pel carrer Major i que siguin escassos els cotxes que circulen ja és símptoma que alguna cosa va malament. S’adonen, senyors polítics, que des de fa uns anys les furgonetes de repartiment, les que proveeixen de mercaderia a les botigues, passen molt de tant en tant quan anys enrere la seva presència era contínua? S’adonen que en temporada alta Puigcerdà, Andorra, Sort, Vielha… tenen moltíssima més vida que nosaltres?

Fins i tot un comercial em va comentar -personalment crec que exagerava- que a l’estiu veia més ambient a Saldes que a la Seu. És cert que cada població té la seva particularitat, però crec que la nostra ciutat i comarca no té gens d’envejar a la resta, més aviat al contrari: tenim un potencial riquíssim i variat que ja els agradaria tenir-ho a altres localitats.

Així mateix, els recordo que la instal·lació d’una gran superfície als afores de la ciutat ha contribuït a buidar de gent la zona centre, justament quan el comerç ja estava castigat per anys de crisi. Ningú es va plantejar la possibilitat que aquest supermercat estigués situat en algun immoble o solar buit del centre de la ciutat, no com l’enorme instal·lació actual sinó com un edifici més? Potser podrien haver pres nota de L’Orotava (Tenerife), on Mercadona ocupa una cèntrica edificació i al seu voltant hi ha nombrosos comerços.

No busquin més excuses en els teòrics canvis d’hàbits dels usuaris (que si prefereixen anar a comprar a altres llocs, que si la venda en línia…) Aquest no és el problema de fons. El problema cal buscar-ho en la pèrdua del poder adquisitiu d’una bona part de la ciutadania i que l’Administració no ha sabut o no ha volgut pal·liar els efectes d’una crisi (estafa) sense precedents. Són ja massa anys aguantant aquesta situació; posin-se les piles d’una punyetera vegada i busquin solucions, i si no volen fer-ho per aquelles persones que tenen negocis almenys pensin en el ben comú, molt particularment en els joves, perquè mai hagin de marxar de la seva terra per falta d’oportunitats.

La Seu pot arribar a ser una ciutat dinàmica, viva, atractiva tant per als residents com per atreure visitants, més o menys com era abans que els indecents de les elits polítiques ens diguessin que en les retallades i en les baixades de sous dels treballadors estava el futur. La ciutat està enclavada en un lloc privilegiat, pel que és del tot incomprensible que estigui passant per aquesta llarga etapa de decadència.

Arribats a aquest punt de la situació, crec que vostès, senyors del Govern municipal i de l’oposició, tenen l’obligació moral de posar-se d’acord per dinamitzar la Seu de manera URGENT. Seria molt enriquidor per tothom que Govern local i oposició aparquessin les seves diferències i interessos partidistes i es posessin d’acord per salvar aquesta ciutat que tant diuen estimar. Estic completament segur que en ambdues parts hi ha persones altament qualificades, aprofitin el seu talent i demostrin que la Seu està per sobre de les adversitats. El potencial de la ciutat és enorme, facin-ho fluir.

Alguns de vostès diuen que volen fer de Catalunya la Dinamarca del sud (perfecte, magnífic, totalment d’acord!), ara tenen l’oportunitat de passar de les paraules als fets: pensin i actuïn com ho faria un danès i atorguin a la Seu la prosperitat i riquesa que es mereix. Els puc assegurar que la ciutadania estarà molt agraïda.

Loading

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies