Bagergue, de la Val d’Aran, que ja forma part del projecte Viles Florides, és des d’aquest dissabte oficialment el primer de Catalunya a entrar en el club d’Els Pobles Més Bonics de l’Estat espanyol. Un distintiu creat l’any 2011 a Barcelona i que n’agrupa 79. El certificat que l’acredita amb aquest premi va ser entregat el passat 25 de gener a la Fira Internacional de Turisme (FITUR) que se celebra a Madrid.

La localitat és una entitat municipal descentralitzada pertanyent al municipi de Naut Aran i és el nucli habitat més alt de la Val, a 1419 metres d’altitud, amb 107 veïns censats. En concret, està situat a la val de l’Unhòla i es caracteritza pels seus carrers empedrats i empinats, on es pot passejar i visitar un museu particular que té 2.500 objectes que representen la cultura, l’artesania i les tradicions de la comarca, envoltat dels estanys Liat, Montoliu i Mauberme.

L’acte oficial de proclamació es va iniciar a l’Església romànica de Sant Fèlix de Bagergue, una construcció del segle XI-XII amb vistes panoràmiques sobre la val. L’esdeveniment religiós no va comptar amb la presència de l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives.

Posteriorment a la missa es va projectar un vídeo de la Ruta Romàntica d’Aran i altres onze dels nous pobles més Bonics d’Espanya 2019 i que, com a condició, no poden superar els 15.000 habitants. A continuació, va tenir lloc una mostra de balls tradicionals d’Aran, una visita pels carrers de Bagergue, i la degustació d’una selecció de productes locals.

La vicesíndica d’Aran, Maria Vergés va felicitar a tot el poble per aquest distintiu “per non auer-vos resignat, per demostrar que èster petit non vò díder èster insignificant” (per no haver-vos resignat, per demostrar que ser petit no vol dir ser insignificant”).