La Cerdanya va enviar el darrer any més de 6.900 tones de merda a Andorra

0
1793

El centre de tractament de residus d’Andorra (CTR) va rebre 6.912 tones de brossa procedent de la Cerdanya en el primer any de vigència del conveni amb Catalunya per importar residus (principalment municipals). L’acord es va signar a inicis del 2017, però els primers trasllats de brossa per ser cremada al forn no es van produir fins a mitjans d’any. Unes xifres que han estat fetes públiques aquest dimecres coincidint amb l’anunci que ha fet el Govern andorrà de renovar per un any més el conveni.

La quantitat  importada és inferior a les 10.000 tones anuals previstes en el tractat. El trasllat dels residus es fa de manera equitativa entre transportistes autoritzats de Catalunya i d’Andorra des de la planta de Bellver de Cerdanya, gestionada pel consell comarcal.

Per contra, el ministre portaveu de l’executiu andorrà, Jordi Cinca, ha explicat que continua el fort desequilibri entre importacions i exportacions. El Principat va exportar en els darrers dotze mesos 87.352 tones de residus cap a Catalunya, el que representa un 70% del total que genera el país dels Pirineus.

Les escombraries dels disset ajuntaments de la Cerdanya arriben al CTR de la Comella amb una mitjana de dos camions al dia i es paguen 57 euros per cada tona de brossa, costos de transport a banda, amb unes 20 tones per viatge.